Listopad 2017

Moje oblíbená rajská

19. listopadu 2017 v 16:13 | Petr Rudolf |  Vařím dobře, vařím rád
-
Úvodem:
Rajskou omáčku miluji už od dětství a sám ji vařím taky dlouho. Pokaždé však trochu jinak, takže nikdy není úplně stejná. Dneska se mi ovšem povedla tak skvostná rajská, že ten postup musím hned zaznamenat, abych na to nezapomněl. Tedy…
-
Suroviny:
-
1kg hovězí zadní
1x pixla 400g rajčata celá loupaná
1x pixla 140g rajský protlak
3x cibule
Sůl
Pepř celý
Nové koření celé
Bobkový list taky celý
Máslo
Slunečnicový olej
1x pixla smetana 31%
-
Postup:
-
1. Pamatuj, že postup je to nejdůležitější!

2. V misce 4dcl. vody rozpustíme 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a uděláme si tzv. houšťku na zahuštění omáčky. Tu dělám úplně jako první, aby se mouka dostatečně rozmočila, a průběžně ji míchám.
3. V 7,5l tlakovém hrnci uvaříme maso do měkka se solí, 3kuličkami celého pepře, 3kuličkami nového koření, 2bobkové listy a 1ks celé oloupané cibule, čímž získáme kvalitní vývar. Hladina vody by měla být na rysce 4l. Ve kvalitním hrnci musí být maso hotové cca za 45minut.
4. Když máme vývar hotový, můžeme se pustit do vlastní omáčky. V hrnci 6l se silným dnem osmažíme na nezbytně nutném množství oleje dvě nakrájené cibule.
5. Když už je cibulka usmažená (lehce do hněda), přidáme lžíci másla a dvě lžíce cukru krystal. Necháme jemně zkaramelizovat.
6. Pak přidáme celá rajčata, vývar se vším kromě masa a protlak. Vaříme asi půl hodiny.
7. Omáčku řádně přecedíme přes síto do jiného kastrolu a zbytek vyhodíme. Přivedeme k varu.
8. Teď je čas na zahuštění omáčky. Vlijeme PODLE POTŘEBY rozkvedlanou houšťku a mícháme. Povaříme 20 až 30 minut.
9. Za občasného míchání ochutnáváme a případně dosolíme, či dosladíme.
10. Na konec vlijeme do omáčky smetanu, bez ní to fakt nejde. Lehce probubláme asi ještě 5 minut a máme hotovo.
11. Maso krájíme na slabé plátky, které hned ponoříme do omáčky, aby neokoraly.
12. Rajská bez smetany je jako krásná žena v montérkách. Opravdu zde něco chybí nebo přebývá?
-
TAK TEDY DOBROU CHUŤ!
-
PS
A přílohu už si zvolíte jistě sami.

AHOJ

Holka vstávej

11. listopadu 2017 v 11:50 | Petr Rudolf |  Moje písně
-