Moje oblíbené špagety s mletým masem

17. prosince 2017 v 12:59 | Petr Rudolf |  Vařím dobře, vařím rád
-
Úvodem:
Cenově dostupné mleté maso je na našem jídelníčku docela často. Rád experimentuji a s mletým masem se dají dělat divy. Na jednom serveru o vaření sklízí docela úspěch má "Gulášová polévka z mletého masa", o té jindy. Dnes jsem si pro Vás připravil léty prověřený recept na špagety ala "italiano proletario". Jedná se o jednu z mnoha variací na mleté maso, rajčata a česnek. Tedy…
-
Suroviny:
0,5 kg hovězí maso mleté
0,5 kg vepřové maso mleté
400g cibule, to jsou asi 2 velké cibule
2x pixla 400g rajčata loupaná
1x pixla 140g rajčatový protlak
1 lžíce paprika mletá
6 stroužků česnek
1 lžíce másla
slunečnicový olej
sůl
pepř
majoránka drhnutá
2 deci vody
-
Postup:
1) Otevřu si pivo, nejlépe Pilsner Urquell. Protože vaření je radost, a když je co pít, tak je radost dvojnásobná.
2) Nakrájím si cibuli na půlměsíčky a dám jí smažit do hrnce s vysokým dnem na co nejnutnějším množství slunečnicového oleje, přesně tak, aby se cibulka nepřipalovala a abych neměl v hrnci příliš mnoho oleje. Tuku tam bude z vepřového dost a dost. Když je cibulka dozlatova usmažená, přidám lžíci másla na chuť a promíchám.
3) Po rozpuštění másla přidám mleté maso s 1 deci vody a 10 min smažím. Vodu proto, aby nám mleté maso nedělalo hrudky.
4) Osolím, opepřím.
5) Pak přidávám v tomto pořadí: Mletou papriku a zamíchám, rajčata a zamíchám, protlak a zamíchám, majoránku a česnek a zase promíchám.
6) Stříknu druhou decku vody a na mírném ohni dusím 30 minut, dokud rajčata nebudou rozvařená.
7) Hmota by neměla být ve finále ani hustá a ani řídká. Jestliže se nám něco vody vyvaří, tak trochu dolijeme. Stále ochutnávám a popřípadě ještě solím nebo pepřím.
8) Fajnšmekři, co mají rádi česnek, mohou na úplný závěr, kdy už je plotna vypnutá vmíchat do masy ještě dva- tři stroužky protlačeného česneku.
-
Servírování:
Špagety na talíři vytvaruji do věnečku a doprostřed dám masovou hmotu. Sypu bohatě strouhaným tvrdým sýrem. Italský proletář má nejradši parmezán, ten český halt musí vzít za vděk třicítkou eidamem.
-

Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama